Zelf uw radiator afkoppelen en vervangen zo doet u dat

De oude radiatorknop afkoppelen met deze eenvoudige stappen

Indien uw radiator defect is geraakt of wanneer u een nieuwe (design)radiator wilt installeren, tonen wij u hier een stapsgewijze handleiding voor het zelf vervangen van een radiator. Bij het verwijderen van de oude radiator is het belangrijk om de cv-ketel uit te schakelen en de temperatuur te laten dalen tot onder de 40 graden. Draai alle radiatoren die zich hoger bevinden dan uw eigen radiator open om deze leeg te laten lopen.

Als de radiator zich op het laagste punt bevindt en vervangen moet worden, dient u een vulslang aan te sluiten op de vul- en aftapkraan. Laat de installatie leeglopen door de kraan open te draaien. Als de radiator die u wilt vervangen niet op het laagste punt zit, is het noodzakelijk om de juiste locatie te vinden en daar de vulslang op aan te sluiten om de installatie leeg te laten lopen.

Doorgaans bevindt de radiator zich op het laagste punt van uw huis. Ontkoppel de leidingen van zowel de invoer als de uitvoer van de radiator. Draai de radiator zelf los en verwijder zo nodig het bevestigingsmateriaal.

Zelf uw oude radiator vervangen met een nieuw exemplaar

Als u de oude radiator hebt gedemonteerd, is het nu tijd om de nieuwe te monteren. Als u een gelijkwaardige radiator monteert, zijn dezelfde bevestigingsbeugels passend. Indien u een radiator met andere aansluitingen installeert, zorg dan dat de leidingen netjes verlengd worden met passend materiaal.

Hier leest u hoe u de buizen met een fitting aan elkaar kunt maken. Met de buizensnijder snijdt u de buis op de juiste lengte. Vervolgens plaatst u de moer over de buis. Begin met het plaatsen van de knelring over de buis (oudere knelringen zijn niet herbruikbaar). Steek vervolgens de buis in de fitting en draai de moer stevig vast.

Wanneer de af- en toevoer zijn aangesloten op de nieuwe radiator en alle ontluchtingskranen dicht zijn, vul dan het systeem opnieuw met water via de waterkraan bij de ketel. Laat eerst de slang vollopen met water voordat u deze aansluit op het systeem om de ontluchting te vergemakkelijken. Zodra u de kraan opent, laat het water stromen totdat de druk tussen 1,5 en 2 bar ligt. Mocht het nodig zijn, ontlucht de installatie dan opnieuw.

Toch een professional inschakelen?

Indien het niet naar wens verloopt of als u het liever uitbesteedt aan een expert?Raadpleeg Appido om dit voor u te laten regelen. Neem contact met ons op via 010 600 1143 voor een gesprek over de mogelijkheden.

Snel een medewerker spreken?

Bel 010 600 1143

Wij helpen u graag verder!

Misschien ook interessant..

> Hoe u veelvoorkomende lekkages kunt voorkomen
> Uw douchekraan schoonhouden zo doet u dat
> Stappenplan voor een lekkende kraan